Jacqueline

Het is een vreemd gevoel letterlijk en figuurlijk niet op eigen benen te kunnen staan.

Jacqueline, 58 jaar, kreeg MS in 2008

Dronken?

“Ik zal het nooit vergeten. Op een ochtend in 2008 werd ik wakker en dacht dat ik ‘dronken’ was. Terwijl ik naar kantoor reed, leek de weg zich in tweeën te splitsen. Op mijn computer zag ik alles dubbel. Ik bedacht me dat ik snel naar een opticien moest. Die vertelde me dat ik, een oogzenuwontsteking had. Niet iedereen die dit heeft, krijgt MS trouwens. Bij een bezoek aan de neuroloog, liet de MRI-scan van mijn hersenen laesies zien. Later realiseerde ik me dat ik jaren hiervoor al de eerste symptomen van MS had gehad…

Mijn zus heeft ook MS

Mijn oudere zus Yolanda en ik schelen 18 maanden. Ook zij kreeg zes jaar geleden (primaire progressieve) MS…Het beloop bij haar was heel anders, sneller. Zij maakt nu al gebruik van een rolstoel. MS zit niet in onze familiegeschiedenis en wij vroegen ons af of dit toeval was. We lazen dat er eigenlijk meer kans is op het winnen van de loterij, dan dit! Het hebben van MS heeft ons dichter bij elkaar gebracht en we steunen elkaar in hoogte-en dieptepunten. Net als mijn man en kinderen overigens. Het geeft ons hoop dat zoveel briljante wetenschappers dagelijks aan het werk zijn om MS een halt toe te roepen.”

Mijn man is heel handig, alles wat stuk is kan hij maken. Mijn MS is heel frustrerend voor hem omdat dit iets is wat hij niet zomaar kan repareren.

Meer dan 230 genen dragen bij aan het ontwikkelen van MS 

De exacte oorzaak van MS is nog niet bekend. Wel weten we dat meerdere factoren van invloed zijn op het ontwikkelen van MS, zoals vrouw of man zijn, vitamine D en infectie met het Epstein-Barr virus. Ook erfelijke factoren, onze genen, dragen bij. Zo kregen Jacqueline en haar zus Yolanda beiden MS, een kans van slechts 2 procent.

Onderzoek bij eeneiige tweelingen uit de jaren 80, liet zien dat genen een rol spelen. MS wordt echter niet veroorzaakt door één gen. Sterker nog, er zijn inmiddels 233 erfelijke factoren gevonden die verband houden met MS. Hoe meer van deze risico-genen aanwezig zijn, hoe groter de kans op het ontwikkelen van MS. De meeste genen beïnvloeden de werking van het afweersysteem. Zowel afweercellen in het bloed als afweercellen in de hersenen zijn betrokken bij dit proces. Onderzoek naar erfelijke factoren leidt dus ook tot nieuwe inzichten over het ziektemechanisme. Nog niet alle oorzaken van MS zijn bekend. Doneer nu en maak onderzoek naar de oorzaken van MS mogelijk.